бавен

прил. - муден, тежък, ленив, мързелив, нехаен, бездеен, пипкав, туткав, флегматичен, мъчноподвижен, тежка гемия, тежка кирия
прил. - продължителен, дълъг, дълготраен, дълговременен
прил. - влачещ се
прил. - забавен
прил. - затънтен, маловажен, незначителен
прил. - инертен, загнил, в застой
прил. - вял, провлачен, безинтересен, замрял, слаб
прил. - скучен, неблагодарен

Български синонимен речник. 2013.

Look at other dictionaries:

  • косний —   бавен; нерешителен; упорито изоставащ в едно и също състояние …   Църковнославянски речник

  • слоуфокс — (анг. slow foxtrott бавен фокстрот) вид бавен танц во двојки по потекло од Америка настанал кон 1927 год …   Macedonian dictionary

  • Шишкин, Георгий Георгиевич — Георгий Георгиевич Шишкин Автопортрет (х./м., 1979) Автопортрет (х./м., 1979) Дата рождения: 25 января 1948(1948 01 25) (64 года) …   Википедия

  • Операция «Тонга» — Нормандская операция Британские десантни …   Википедия

  • брадиекоја — (грч. bradys бавен, akuein слуша) мед. глувост, тешко слушање …   Macedonian dictionary

  • брадилалија — (грч. bradys, lalia говор) мед. бавен и тежок говор поради недостаток во говорните органи, брадилогија …   Macedonian dictionary

  • комотен — (лат. commodus) 1. удобен, широк, простран пријатен 2. фиг. бавен, мрзлив безгрижен …   Macedonian dictionary

  • мултиплекс — (лат. multiplex) многукратен, повеќекратен, сложен склероза мултиплекс (лат. Sclerosis multiplex) мед. болест што настанува како последица на многубројни жаришта на склероза (создавање на лузни во мозокот и во рбетниот мозок) се манифестира со… …   Macedonian dictionary

  • сарабанда — (фр. sarabande) вид стар, бавен и достоинствен шпански и француски народен танц во 3/4 такт …   Macedonian dictionary

  • слоумоушн — (анг. slow бавен, motion движење) забавена филмска или телевизиска снимка, особено при прикажувањето на некоја акција во спортски натпревари …   Macedonian dictionary


Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”

We are using cookies for the best presentation of our site. Continuing to use this site, you agree with this.